Nie tylko kosmetyki wypielęgnują twoje włosy. Przydadzą ci się także witaminy, które znajdziesz w suplementach diety i nieprzetworzonych pokarmach. Co jeść, aby mieć gęste, mocne i piękne włosy? Sprawdź, które witaminy powinnaś przyjmować i jak przyrządzać pełnowartościowe posiłki.
Matowe, osłabione włosy z tendencją do wypadania? Jeżeli i ty zmagasz się z takimi problemami, jak najszybciej powinnaś do diety włączyć pokarmy bogate w witaminy i minerały. To właśnie te składniki sprawią, że włosy będą silne, pełne blasku, sprężyste, skóra głowy dobrze ukrwiona, a cebulki włosów wzmocnione. Pomocne mogą okazać się zwłaszcza witaminy A, C, E, H, B5, B1, B6 i B2. Oczywiście nie zapomnij, że pielęgnacja od zewnątrz również jest bardzo ważna. Stosuj odżywki, maseczki, wcierki lub domowej roboty mikstury. Wykorzystaj naturalne produkty, które znajdziesz w swojej spiżarce lub kupisz w sklepie ze zdrową żywnością. A czego unikać?
Kondycję włosów pogarszają używki, nieumiejętne stosowanie produktów i urządzeń fryzjerskich, nieprawidłowa pielęgnacja oraz choroby i niektóre leki. Pamiętaj, że dziennie tracisz do około 100 włosów. Jeżeli ta liczba jest większa, powinnaś iść do lekarza i wykonać odpowiednie badania. Jeżeli wyniki okażą się kiepskie, musisz zmienić tryb życia, spożywać więcej pełnowartościowych produktów i rozpocząć suplementację organizmu. Chyba że nie zależy ci na tym, aby mieć zdrowe i piękne włosy.
Jak działają witaminy? Za wzmocnienie i odżywienie włosów odpowiadają witaminy A i C. Witamina E zadba natomiast o prawidłową strukturę wewnętrzną i zewnętrzną pasemek. Biotyna (witamina H) przeciwdziała przedwczesnemu siwieniu, wypadaniu i łamaniu włosów. Natomiast o kolor, wzmocnienie i wzrost nowych kosmyków dbają witaminy z grupy B. Pracę gruczołów łojowych ureguluje zaś witamina B2, czyli ryboflawina. Ten sam związek pomaga także usunąć łupież i wyleczyć choroby skóry głowy.
Dodaj komentarz