skora.jpg

Czy wiesz, że skóra twarzy wymaga specjalistycznej pielęgnacji? Zwłaszcza wczesną jesienią, kiedy chcesz pozbyć się pamiątek po lecie: przebarwień, oparzeń, popękanych naczynek krwionośnych, suchych skórek. Sprawdź, jak pielęgnować cerę wrażliwą, przesuszoną i podrażnioną.

Jak skóra twojej twarzy wygląda po lecie? Jest przesuszona, pokryta przebarwieniami posłonecznymi i zmarszczkami, widoczne są popękane naczynka krwionośne i suche skórki. Niedobór niektórych witamin, minerałów i substancji również może pogarszać kondycję skóry. Jeżeli twoja twarz wygląda na starszą niż w rzeczywistości jest, pora zainwestować w profesjonalne zabiegi regeneracyjne i kosmetyki nawilżające. Ważna jest także dieta bogata w odpowiednie witaminy i mikroelementy. A jak powinna wyglądać pielęgnacja skóry suchej i wrażliwej?

Poranne oczyszczanie twarzy rozpocznij od zastosowania delikatnego mleczka lub nawilżającego toniku. Unikaj wody i mydła, które mogą wysuszać i podrażniać skórę. W twojej kosmetyczce powinny znaleźć się produkty hipoalergiczne. Preparaty takie nie zawierają substancji zapachowych, barwiących i konserwujących, dlatego nie wysuszają i nie wywołują alergii. W pielęgnacji cery suchej przyda ci się również krem nawilżający, stosowany jako baza pod makijaż. Dwa razy w tygodniu stosuj nawilżające i odżywcze maseczki. Do wieczornego oczyszczania twarzy i demakijażu używaj kosmetyków bezalkoholowych.

Pamiętaj, że pielęgnując skórę wysuszoną i skłonną do podrażnień, musisz wybierać takie kosmetyki, które i nawilżają, i zabezpieczają przed uszkodzeniami. Stosuj produkty, które zawierają aloes, masło Shea, kolagen lub kwas hialuronowy. Zanim zrobisz makijaż, użyj kremu z filtrem przeciwsłonecznym. Dzięki temu unikniesz zmarszczek i przebarwień posłonecznych. Pamiętaj o kremie pod oczy i natłuszczającym produkcie przeznaczonym do stosowania na noc. Dobre rezultaty przyniesie masaż kostkami lodu. Przydadzą ci się też produkty z witaminami A, E, C i B oraz olejki kosmetyczne: kokosowy, z awokado, makadamia lub z pestek dyni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *