Smaczny, zdrowy i łatwy w przygotowaniu. Niezastąpiony w okresie ciąży oraz pomocny przy nowotworach i kłopotach z sercem. Jakie właściwości ma sok z buraka i czy są przeciwwskazania do spożywania go? Ile dziennie pić soku z buraka i jak go zrobić?

Sok z buraka – właściwości

Dobroczynne właściwości soku z buraka wynikają z jego bogatego składu, czyli zawartości:

  • błonnika, który powoduje wolniejsze trawienie pokarmów, a co za tym idzie – długotrwałe poczucie sytości,
  • znikomej ilości cukru, aminokwasów i sodu,
  • potasu, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy serca i zapobiega obrzękom,
  • witamin z grupy B, które są pomocne w łagodzeniu nerwicy, depresji, stresu oraz poprawiają koncentrację, refleks, pamięć i czujność,
  • manganu, kobaltu, kwasu foliowego i żelaza, które zwalczają niedokrwistość niedoborową, a kwas foliowy dodatkowo pobudza powstawanie serotoniny. Ona, popularnie zwana hormonem szczęścia, odpowiada za prawidłowy sen i apetyt oraz wzmacnia odporność,
  • betalainów, które mają właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwwirusowe.
    Sok z buraka wspomaga walkę z chorobami układu sercowo-naczyniowego – reguluje nadciśnienie i niedociśnienie oraz stężenie cholesterolu.

Ile dziennie pić soku z buraka?

Sok z buraka można spożywać codziennie, nawet po kilka razy dziennie. Składniki zawarte w soku z buraka nie wykazują toksyczności, dlatego jego spożywanie nie niesie za sobą żadnych skutków ubocznych. Jednak nie wszyscy ludzie mogą cieszyć się jego smakiem do woli.

Sok z buraka – przeciwwskazania

Sok z buraka powinny dawkować sobie:

  • ludzie podatni na kamienie nerkowe,
  • cukrzycy – sok z buraka, w przeciwieństwie do surowego buraka, którego indeks glikemiczny jest niski, zwiększa stężenie glukozy we krwi.

Jak zrobić sok z buraka?

Żeby zrobić sok z buraka, należy umyć i obrać buraki, a następnie pokroić je w mniejsze kawałki i umieścić w sokowirówce lub blenderze. Dla smaku i zdrowia możemy sok z buraka okrasić pietruszką, koperkiem lub przyprawami bądź podlać sokiem z cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *